Low carb versus low fat: Jak se tyto diety mohou ovlivňovat?
Obezita a nadváha patří mezi velmi aktuální problémy. Obojí dokonce odborníci označují jako epidemii 21. století, tolik přibývá lidí, kteří nosí s sebou nadbytečné kilogramy. S tím je spojena celá řada zdravotních rizik, zejména v podobě kardiovaskulárních chorob a cukrovky II. typu. Proto je udržování optimální hmotnosti nesmírně důležité. Jednou z populárních cest, jak toho docílit, je právě low carb stravování, které má silnou konkurenci v low fat režimu. Jak se tyto diety liší?
Významně omezujete tuky
Jistě už dobře víte, že základem low carb je strava s výrazným omezením příjmu sacharidů. Její radikální podoba se nazývá ketodieta, při které smíte sníst denně pouze 50 gramů sacharidů a tělo následně čerpá živiny ze zásobních tuků. Na čem je ale založen low fat režim? Jak už název napovídá, jde o snížení podílu tuků ve stravě – fat je v překladu tuk.
Tento stravovací styl se tedy zakládá na tom, že významně omezíte množství tuků ve stravě, ovšem podíl sacharidů zůstává stejný, tam se nijak kontrolovat nemusíte.
Pozitivní efekt na hladinu cholesterolu
Hovoříme-li o nízkosacharidové stravě, u ní jsou úbytky hmotnosti velmi úspěšné. Pokud porovnáme výsledky low carb diety, která nemá omezení v příjmu tuků a low fat diety, kde se osekává konzumace tuků, ale v sacharidech nejsou meze nastaveny, ukazuje se dokonce někdy, že nízkosacharidová dieta bývá úspěšnější, pokud jde o kontrolu hladiny krevního cukru a shazování nadbytečných kil. Lidé při ní lépe ztrácejí tělesný tuk a snižují svůj obvod pasu. Obě diety ale jednoznačně pomáhají zvýšit hladinu „hodného“ HDL cholesterolu a snížit triglyceridy (látky, které se také podílejí na výši hladiny cholesterolu, v lidském těle je jejich úkolem přenést tuky z potravy, tvoří zdroj energie). Tedy příznivé působení obou diet na tukový metabolismus ve smyslu snížení podílu „zlého“ LDL cholesterolu nelze zpochybnit.
Nespálená energie se ukládá
Low carb dieta tuky sice neomezuje, ale její doporučení jasně zní konzumovat v rámci tukové složky stravy větší podíl zdravých omega-3 mastných nenasycených kyselin. Tedy více zdravých tuků, což se pochopitelně dobře projevuje i na celkové hladině cholesterolu, kdy roste podíl toho hodného na úkor zlého. Naopak pro low fat dietu může být určitou inspirací snížení množství sacharidů, které mají zásadní vliv na glykémii, hladinu krevního cukru. Přitom nadbytečný cukr, nespálená energie se mění na tuky, jde do tukových polštářů. To je negativní jev.
Vzájemná inspirace
Z výše uvedených důvodů je jasné, že omezení příjmů sacharidů má kladný vliv na tukové hospodářství v lidském těle a velmi pozitivně se do něj promítá. Výsledkem, který přinese kýžený efekt, může pak být určitý kompromis mezi oběma dietami, což znamená například, že omezíte významně tuky, tedy budete vycházet z low fat systému a navíc do jisté míry odbouráte i sacharidy, čili se inspirujete i low carb stravováním. Takové řešení může někomu velmi dobře pasovat na tělo a bude s jeho pomocí úspěšně hubnout.
Někdo má línější metabolismus
Jakou dietu si tedy vybrat? Jak již bylo řečeno, všechno závisí na tom, co vám bude lépe vyhovovat. Kde získáte větší efekt v oblasti shazování přebytečných, budete se celkově cítit lépe a nový způsob zdravějšího stravování vám skutečně sedne. Je to do značné míry individuální záležitost, protože na každého funguje něco trochu jiného. Univerzální dieta, se kterou by úspěšně shazovali kila všichni bez rozdílu zkrátka neexistuje. Metabolismus lidí sice funguje na základě stejných definovaných chemických reakcí, které se v těle odehrávají, ale je nutné podotknout, že u někoho všechno běží rychleji, u někoho pomaleji. Někdo zkrátka spaluje rychle, u jiného člověka je látková výměna mnohem línější. Záleží třeba na inzulínové citlivosti nebo genetických předpokladech, faktorů, které to ovlivňují je více.
Vycházejí ze zásad zdravé výživy
Právě z výše uvedených důvodů neexistuje snadné řešení pro všechny. Každý si zkrátka musí najít a prošlapat svoji optimální cestu. Někomu bude perfektně pasovat low carb a dosáhne s pomocí tohoto životního stylu rychle dobrých výsledků, pro dalšího člověka bude naopak nejlepším řešením low fat. Objektivně můžeme říci, že obě diety svým principem vycházejí z platných a účinných zásad zdravé výživy, takže se na nich dá stavět.
Bez tuků nevyužijete některé vitamíny
Jak nízkosacharidová dieta s útlumem příjmu jednoduchých cukrů a škrobů, tak nízkotučná s radikálním omezením přísunu tuků jsou vždy dobrým výchozím bodem k dosažení optimální hmotnosti. Musíme ale podotknout, že tuky nelze z jídelníčku vynechat úplně. Člověk tuky pro svůj život potřebuje, například kvůli regulaci tělesné teploty nebo pro zdárný průběh celé řady chemických reakcí v těle (například některé vitamíny jsou rozpustné v tucích a bez přítomnosti tuků je tělo tím pádem nedokáže využít). Proto by v osekávání jejich příjmu mělo jít hlavně o snížení konzumace těch nezdravých nasycených tuků.