Jak snídat nízkosacharidově? Jednoduše, chutně a zdravě
Lidé, kteří s low carb dietou začínají, se velmi často ptají: Jak vyřešit snídaně? Co si máme dát ráno k jídlu? Je nesmírně důležité získat na úvod dne dostatek energie a správně zvolený pokrm vám ji dodá. Bez snídaně byste proto nikdy neměli začínat den. Bude-li výživná, pomůže vám se nastartovat.
Nepěstujte si staré zvyklosti
Spousta lidí je zvyklá snídat něco sladkého, tedy sacharidovou bombu, což je ovšem v low carb zapovězeno. Také nedokážete zahájit den bez pořádné porce kávy s cukrem a nějakého croissantu či chleba nebo pečiva s medem, marmeládou či nutellou a teď, když jste se soustředili na nízkosacharidovou stravu, jste na rozpacích, čím zahájit ráno? Nebojte se, tohle se dá velice snadno vyřešit. Nezasekněte se v kolotoči starých zvyklostí a myšlenek. Nepřemítejte o tom, co máte zakázáno. Neříkejte si, že byste k snídani rádi ovesnou kaši nebo müsli, nebo jakákoliv zmiňovaná jídla nadopovaná sacharidy. Orientujte se na to, co smíte a hledejte nové možnosti, co zdravého a chutného jíst.
Bílkoviny aneb vajíčka a sýry na tisíc způsobů
Dejte si třeba vajíčka. Můžete si je udělat na spoustu způsobů. Natvrdo, naměkko, ztracená. I smažená občas můžete, i když to není úplně ideální začátek dne – jsou těžká do žaludku a měli byste je tudíž odlehčit pořádnou porcí zeleniny. Výborné jsou sýry. Připravte si sýrový talíř z různých druhů sýrů – ementál, gouda, balkánský sýr, jadel, parenica, oštěpok atd. Nebo si dejte misku sýrové pomazánky. Lučina a sýry podobného typu jsou k tomu účelu výborné, můžete je smíchat se sardinkami a připravit si vynikající rybí pomazánku. Zrovna tak nastrouhaná vejce natvrdo s Lučinou proměníte v chutnou vajíčkovou pomazánku. Další variace poskytnou bylinky.
Zelenina v zimě i v létě
Klidně si ale můžete dát k snídani krémovou zeleninovou polévku, hlavně v zimě je to vynikající volba. Do rozmixované zeleniny můžete přidat smetanu jako výborný zdroj bílkovin. Polévka vás zahřeje a dostanete do sebe spoustu živin a vitamínů. V létě to naopak chce něco studeného, co vás v horku zchladí. Sáhněte po zeleninovém salátu doplněném třeba právě o vajíčka, šunku, tvaroh nebo balkánský sýr. Opět jde kombinaci bílkovin a vlákniny. Zdravé tuky by nikdy neměly chybět v obou variantách – jak v zimní zeleninové polévce, tak v letním salátu.
Vnímejte první jídlo dne jinak
Je chybou vnímat v low carb snídaní stejným způsobem, jako jste to dělali kdysi, když jste jedli běžný jídelníček. Tedy coby nášup sacharidů, bez kterého byste neodešli do práce. Berte snídani jako jedno z plnohodnotných jídel, které budete během dne konzumovat. V rámci low carb úplně změníte způsob stravování. Díky zvýšenému příjmu kvalitních bílkovin a zdravých tuků nebudete trpět hladem, naopak budete dostatečně sytí po delší dobu. Sacharidy tak nebudete postrádat. Na zahájení dne dodáte tělu všechno, co potřebuje, aby zvládlo úkoly, které jste si během dne vytyčili.
Plnohodnotné jídlo na úvod dne
Zkrátka a jednoduše, nízkosacharidová snídaně je jedním ze dvou či tří naprosto plnohodnotných jídel, která se chystáte během celého dne zkonzumovat. Pomůže vám se nasytit, dostat do těla spoustu bílkovin, zdravých tuků, vitamínů, minerálů a stopových prvků, tedy všeho, bez čeho se vaše tělo prostě neobejde. Navíc zelenina vám dodá dostatek vlákniny, která usnadní trávení a vyměšování.
Nejenom jogurtové variace s ovocem
Můžete si ale k snídani dopřát klidně i ovoce – maliny, jahody, borůvky, ostružiny. Skvělým začátkem dne může být třeba proteinová palačinka přelitá jogurtem a ozdobená zmíněným ovocem. Nebo jogurt s oříšky, opět doplněný lesním ovocem. Zkrátka jednoduše – můžete snídat pestře – s ovocem, zeleninou, jogurty, sýry, vajíčky. Vždy se dá vymyslet spousta variací, které sednou právě vám a najdete si svoji vlastní cestu.