Low carb kuchyně nemusí být nuda: Tipy na chutné obědy

Shutterstock.com - Zeleninová polévka

V nízkosacharidové stravě se samozřejmě musíte řídit seznamem povolených a zakázaných potravin, jinak tento způsob stravování ztrácí smysl a nebude mít žádný efekt – budete-li zásady diety porušovat, tak zkrátka nezhubnete. Spousta lidí ale má pocit, že omezení ve výběru potravin znamená, že se jídla budou opakovat a budou mít nudnou a jednotvárnou chuť. Na příkladech receptů si ukážeme, že to tak vůbec být nemusí.

Nebudete hladovět

Ať už půjde o snídaní, oběd nebo večeři, low carb vám při dodržování pravidel vždy přinese energii v podobě dostatečného množství kvalitních bílkovin a zdravých nenasycených tuků. K tomu samozřejmě i potřebné množství minerálů a vitamínů, aby váš organismus fungoval tak, jak má. Jedná se o chutná jídla, která vás dokážou zasytit i na velmi dlouhou dobu. Nebudete po nich zkrátka pociťovat hlad, protože jsou dostatečně výživná. Sacharidů budete konzumovat jenom málo, ale určitě se vám po nich nebude stýskat. Jak to dokážete? Jednoduše je nahradíte jinými, výživově hodnotnými surovinami. Aby se vám to úspěšně podařilo, můžete se inspirovat našimi recepty.

Hlídejte si čerstvost

Jaké vlastně je low carb vaření? Jednoduché. Není třeba v něm hledat nějakou složitou vědu. Nestrávíte dlouhé hodiny v kuchyni. Vždy byste měli vycházet z kvalitních surovin. Vsaďte tedy na maso, ideálně v bio kvalitě, ale to je samozřejmě drahé, takže spíše sáhnete po tom běžném. Pohlídejte si ale jeho čerstvost a kvalitu. Dále jiné zdroje bílkovin, hlavně mléčné výrobky nebo vajíčka. Nesmí chybět velká porce zeleniny, pochopitelně čerstvé. Nejlepší bude od místních farmářů. Výsledek, tedy jídlo, které si připravíte, prospěje vaší postavě a nezatíží vaše trávení.

Kuřecí stehna v citrónové marinádě

Velmi oblíbeným receptem jsou pečená kuřecí stehna v citrónové marinádě. Připravte si marinádu na maso ze dvou polévkových lžic panenského olivového oleje, šťávy vymačkané z jednoho citronu, dvou prolisovaných stroužků česneku, dvou špetek soli a mleté sladké červené papriky, jedné špetky pepře a čajové lžičky čerstvé nebo sušené petrželky. Stehna potřete marinádou a uložte do ledničky. Nejlepší je, nechat je marinovat do druhého dne, ale pokud nemáte tolik času, nevadí. Stehna upečte. Přílohou může být pořádný kopec zeleniny.

Drůbež na tisíc variant

Marináda má spoustu variant. Můžete zkusit třeba medovou. Vždy byste ale měli používat čerstvé výchozí suroviny (olej, med, citrónová nebo limetková šťáva atd.). Žádné kupované marinády, obsahující spoustu barviv, aditiv a soli – kromě těchto látek obsahují i hodně skrytých sacharidů. Můžete marinovat nejenom kuřecí stehna, ale také křídla. Skvělé jídlo si připravíte také z restovaných kousků z kuřecích nebo krůtích prsou. K orestovanému a podle vaší chuti okořeněnému masu můžete přidat zeleninu – hrášek, kukuřici, baby karotku nebo jinou směs.

Skvělá pizza z tuňáka

Máte rádi pizzu a štve vás, že tu klasickou z těsta musíte při low carb stravování oželet? Nic si z toho nedělejte. Máte k dispozici spoustu receptů udělat si pizzu jinak. Co takhle třeba pizzu z tuňáka s avokádovou oblohou? Potřebujete k tomu konzervu s tuňákem, dvě vejce, dvě polévkové lžíce cizrnové mouky a vody a špetku soli. Z této směsi vytvoříte těsto a vlijete ho do pečící formy, můžete použít pečící papír. Pečte 20 minut při 180 ºC. Na upečený korpus natřete náplň z jednoho nebo dvou avokád rozetřených na kaši s krémovým sýrem Lučina.

Klasická Margherita s cuketovým základem

Jinou možností je cuketová pizza. Tentokrát se neobejdete bez jedné cukety, dvou vajec a 100 gramů nastrouhaného sýra. Cuketu nastrouhejte a snažte se z ní vymačkat co nejvíce vody. Přidejte dvě rozšlehaná vejce a strouhaný sýr, špetku soli a pepře. Vzniklé těsto nalijte do pečící formy. Pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 190 ºC. Potom ji vyjměte a naskládejte na ni oblohu podle vlastní chuti. Můžete si udělat třeba klasickou Margheritu, kde oblohu tvoří rajčata, mozzarella a bazalka.

Výborné květákové rizoto bez rýže

Oblíbili jste si rizoto na všechny možné způsoby a vadí vám, že rýže je vám zapovězena? Nevěšte hlavu, i v tomhle případě pro vás máme vhodnou náhradu. Květákové rizoto, které pro ozvláštnění chuti připravíte s kokosem. Kupte si jeden středně velký květák, jednu limetku, strouhaný kokos, kokosový olej, jednu cibuli, kokosové mléko, strouhaný kokos a mandle, špetku soli a pepře. Na pánvi osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypte nadrobno nakrájený květák, který supluje rýži. Promíchejte. Po chvilce přidejte nasekané mandle a kokos (množství zhruba 50 gramů). Nechte prohřívat za stálého míchání. Zhruba po 4-5 minutách přilijte cca 100 ml kokosového mléka a vody a vymačkanou šťávu z limetky, osolte a opepřete. Počkejte, až květák vsákne všechnu vodu.

Chutné zeleninové hranolky s rybou

Bramborové hranolky pro vás bývaly nezbytnou součástí oběda a teď se bez nich musíte obejít? To vůbec nevadí. Přichystejte si půl kila mrkve a stejné množství celeru. Obojí nakrájejte na hranolky, lehce zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Můžete lehce zasypat i sezamovými či lněnými semínky. Hranolky vyložte na plech na pečící papír a nechte péct v troubě vyhřáté na 200 ºC. Co k nim? Výborný je pečený nebo grilovaný losos nebo pstruh. Všechno doladí omáčka. K její výrobě budete potřebovat 4 polévkové lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany, prolisovaný stroužek česneku, špetku soli a koření (třeba bazalky). K rybě lehce přelité omáčkou servírujte zeleninové hranolky.

Číst další články