Low carb stravování a jeho benefity v kostce
Zlákala vás možnost vyzkoušet low carb, tedy nízkosacharidové stravování, ale nechcete být zahrnování spoustou informací, ze kterých vám půjde hlava kolem a stejně jim nebudete pořádně rozumět? Potom určitě budete rádi za stručné a jasné shrnutí všech předností a zákonitostí této formy stravování.
Maximálně 30 % sacharidů
Co tedy vlastně znamená, když řeknete, že se budete stravovat nízkosacharidově? Nejde o dietu v klasickém smyslu tohoto slova – tedy o krátkodobou změnu jídelníčku, kdy se poté vracíte ke svým dřívějším návykům. Tady máme na mysli dlouhodobou úpravu stravování, vlastně spíše určitý životní styl. Na sacharidy ve stravě připadá podle přísnosti režimu 10-30 % z celkového stravovacího podílu, zbylých 70-90 % tvoří bílkoviny a hlavně tuky.
Jaké jsou tedy hlavní zásady low carb stravy?
Jíte kvalitní a čerstvé jídlo
Především jde o to, že budete jíst kvalitní, průmyslově nezpracované potraviny. Vycházíte z čerstvých, lokálně dostupných surovin, tedy především zeleniny, masa, vajec, mléčných výrobků, olejů, ale i některých druhů ovoce. Stravujete se bez přidaných aditiv, konzervantů, barviv, konzumujete jídlo s maximálním důrazem na kvalitu prvotní, tedy výchozí suroviny.
Vynecháváte pečivo a přílohy
Vystříháte se konzumace cukrů i škrobů. Znamená to vynechat pečivo, chléb, obiloviny, přílohy s vysokým obsahem sacharidů jako těstoviny, brambory, rýže. Kromě toho se budete muset zříci i některých druhů ovoce, které rovněž obsahují větší množství cukru, typickým příkladem jsou banány nebo také hroznové víno.
Zapomenete na sladké i slané pochutiny
Musíte zapomenou na veškeré pochutiny s obsahem jednoduchých cukrů, tedy sladkosti všech druhů – čokolády, bonbony, sušenky, náleží sem ale třeba i průmyslově připravené instantní slazené obilné kaše – ty porušují hned dvě pravidla low carb stravy – jsou průmyslově zpracované a jde o obilovinu, tedy sacharidy, nesmíte ani sladké džemy. Zapovězenou budete mít i konzumaci slaných pochutin, tedy brambůrků, tortill, křupek apod. Obloukem se musíte vyhnout i veškerým ochuceným slazeným nápojům.
Alkohol pouze výjimečně
Alkohol byste neměli pít pokud možno vůbec nebo jedině při skutečně výjimečných příležitostech. I tak je ale nutné vybrat si druh. Nejnižší množství cukru najdete v suchém bílém víně, ideálně ještě ředěném vodou.
Co je smyslem low carb stravování?
- Hubnout přirozeně, odbouráním nadbytku sacharidů z jídelníčku. Ve stravě obecně přijímáme mnohem více cukrů a škrobů, než bychom měli a než je zdravé.
- Nemusíte při tomto stravovacím režimu počítat kalorie v jídle.
- Nepraktikujete žádnou jednostrannou dietu, která by mohla ohrozit vaše zdraví. Díky konzumované zelenině, ovoci, mase, vejcích a mléčných výrobcích získáváte dostatek vitamínů, minerálů a bílkovin i tuků pro správné fungování organismu.
- Můžete si zlepšit zdravotní stav, dokonce se i některých zdravotních problémů zbavit. Sacharidy obecně působí prozánětlivě, takže jejichž nižší podíl ve stravě organismu pomůže lépe se vypořádat se zánětlivými procesy, které stojí za vznikem řady nemocí.
- Lidské tělo díky omezení cukrů mnohem snáze regeneruje. Může se i zlepšit kvalita spánku.
- Díky velkému podílu bílkovin ve stravě můžete tímto stravovacím režimem velice účinně budovat svalovou hmotu. Zároveň je ale vyšší množství bílkoviny náročnější na zpracování, tedy metabolizaci v těle.
- Jde o jednoduchý způsob stravování, kdy vycházíte z kvalitních surovin, žádné sáhodlouhé způsoby vaření a náročné recepty vyžadující mnohahodinovou přítomnost v kuchyni. Všechno je jednoduché a rychlé.